lambrisering verven

Ga je zelf lambrisering in je woning verven? Wat is een lambrisering nou eigenlijk? Een lambrisering is eigenlijk een wandbetimmering die tegen het onderste gedeelte van je muur is bevestigd. Normaal wordt het gedaan met houten panelen of latten. In deze blog kun je lezen hoe je een lambrisering kan maken met verf. Wil je ook graag een lambrisering in je woning verven? Lees dan deze handige tips die je gegarandeerd zullen helpen! Een geschilderde lambrisering kan je woning elk gewenste uitstraling geven.

Hoogte bepalen

Als je een lambrisering gaat verven moet je wel de juiste hoogte aanhouden. De juiste hoogte voor jou natuurlijk! Want je lambrisering kan je natuurlijk compleet naar jouw smaak verven! Hou rekening met de meubels en het plafond en waar de stopcontacten zitten. Met een marge van 15 tot 20 centimeter zit je altijd goed! Wat je hoogte ook is, het zal altijd mooi ogen als je er leuke meubels of versieringen bij hebt. Denk bijvoorbeeld aan fotowanden, schilderijen of spiegels die je langs de lambrisering kan ophangen.

hoe lambrisering verven

Rechte lijn op de muur creëren

Als je denkt dat het bijna onmogelijk is om een rechte lijn op de muur te maken heb je het mis! Je kan heel makkelijk gebruiken maken van een schietlood, of een laser! Hiermee kan je zeer eenvoudig een vlijmscherpe lijn op de muur creëren. Een lambrisering verven is nog nooit zo makkelijk geweest! Als het je echt niet lukt kun je uiteraard om hulp vragen, of iemand anders het laten doen. Maak een rechte lijn op de juiste hoogte, vanaf hier kan je de onderkant aanvullen met de gewenste kleur.

Aftapen

Om niet de bovenste gedeelte van de muur te raken met het verf, adviseren wij jou om de muur af te tapen. Zo kun je een vlijmscherpe lijn creëren. Voor het correct aftapen van de muur is er geen bepaalde tape nodig! Je kan met elk soort tape de lambrisering aftapen! Hou er natuurlijk rekening mee dat het goed en stevig is afgeplakt zodat de verf er niet onder loopt.

Waar lambrisering verven?

Waar je je lambrisering wilt verven hangt volledig af van jouw smaak. Je kan een lambriseren op al je muren verven, maar je kan ook 1 of een paar muren uitkiezen waar je de lambrisering geverfd wil hebben. Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Een lambrisering hoef je niet alleen in je woonkamer te verven, het is ook zeer mooi als je dit bijvoorbeeld in de gang doet of zelfs bij de trappen. Een lambrisering bij de trappen komt vaak voor. Dit zal ook zeer mooi ogen, omdat de balustrade ook een mooie rechte lijn vormt. Ons enige tip is: kijk goed naar je persoonlijke smaak, niemand kent je woning namelijk beter dan jijzelf!

Stappenplan lambrisering verven

Een lambrisering kun je zeer eenvoudig verven. Hou deze stappenplan aan als je het nog eenvoudiger wilt hebben!

muur verven

Stap 1: voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk! Om ervoor te zorgen dat het verf goed blijft hechten aan de muur, moet je ervoor zorgen dat de muur schoon en vetvrij is. Zorg er daarom voor dat de muur schoon, vetvrij en stofvrij is. Dit kun je zeer eenvoudig bereiken me warm water met daarin een ontvetter. Als de muur nog onbehandeld is, strijk het mooi recht zodat er geen baanvorming ontstaat. Controleer of er gaten of barsten op de muur zitten. Dit kun je ook eenvoudig repareren met een muurvuller. Voordat je hieraan begint, zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is, zonder vocht uiteraard. Dek de vloer af voor je begint, pak de afplaktape erbij en je kan beginnen met schilderen!

Stap 2: muur schilderen

Heb je de eerste stap zorgvuldig gevolgd? Dan kun je nu beginnen met schilderen! Zorg ervoor dat de muur droog is. Heb je nog geen basiskleur op de muur? Begin dan eerst met de basiskleur. Gebruik voldoende verf, doop de kwast of roller in de verfbak en zorg dat je het gelijkmatig over de muur aanbrengt. Dit kun je het best bereiken met een verfrooster. Verf in banen, denkbeeldige banen. Zorg ervoor dat je vlot werkt, en voldoende verf hebt. Schilder de afgeplakte randen, die geplakt zijn voor de lambrisering, met een kwast. Voor grote oppervlakken kun je het beste een verfroller gebruiken. Plaats de roller halverwege het vlak, en rol naar boven en naar beneden. Zorg ervoor dat de banen en vlakken elkaar overlappen zodat er geen baanvorming ontstaat. Als je klaar bent met schilderen zorg er dan voor dat de laatste beweging naar in een boog naar boven is, en niet een abrupte stop.

Stap 3: lambrisering verven

Als de basiskleur is opgedroogd kun je beginnen met de lambrisering. Teken eerst de hoogte af tot waar je het wilt hebben, zet om elke 50 cm een streep, zodat het kaarsrecht blijft. Plak dit af. Nu kan je beginnen met het schilderen van de onderkant van de muur. Gebruik dezelfde schildertechnieken. Als alles afgerond is, maar nog niet droog is, kan je de tape verwijderen.

Stap 4: Afronden

Als al het schilderwerk is afgerond kun je de tape verwijderen. Let op! Doe dit wel als de verf nog nat is. Anders kun je de geverfde muur beschadigen. In principe ben je nu helemaal klaar!