unieke hanglampen

Verlichting is een van de belangrijkste attributen als het gaat om interieur. Het licht zorgt voor zichtbaarheid en het design zorgt voor de esthetiek. Als je op zoek bent naar een passende lamp in de keuken, maar niet weet wat alle mogelijkheden zijn, lees dan deze blog! Elke keuken is anders, zo is elke persoonlijke smaak ook anders. Of je nou de interieurstijlen wilt mixen of juist iets mooi bijpassend wilt uitkiezen ligt volledig aan jouw smaak. De keuze is ruim, je kan bijvoorbeeld kiezen uit mooie hanglampen of juist kleine lampjes die niet al te veel blikken vangt. In deze blog kun je ook lezen hoe je de hoogte van de hanglampen in de keuken kunt bepalen, en wat de mogelijkheid zijn.

Basisverlichting

Als je essentiële verlichting nodig hebt, begin je altijd bij basisverlichting. Basisverlichting zal de hele ruimte gelijkmatig belichten. Denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp die in het midden van de keuken hangt. Om de lichtintensiteit aan te passen kan je een dimmer plaatsen.

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt ervoor dat het verlichting echt accent op een bepaald voorwerp geeft. Zie het als een soort sfeerverlichting. Dit wordt vaak gedaan met spotjes.

verlichting in de keuken

Werkverlichting

Werkverlichting wordt ook wel taakverlichting genoemd. Dit is onmisbaar bij het aanrecht. Dit licht zorgt er namelijk voor dat je alles kan zien als je bezig bent. Dit soort licht is dan ook essentieel als je aan het snijden bent bijvoorbeeld.

Sfeerverlichting

De keuken is ook een erg gezellige plek om bij elkaar te zijn. Sfeerverlichting daarom een must. Lampen die een gezellige sfeer afgeven zijn nooit overbodig. Je kan ook gewoon de basisverlichting dimmen voor een meer sfeervolle uitstraling.

speciale hanglamp met plant

Lampen bij een kookeiland

Moderne keukens hebben meestal een kookeiland. Hiervoor heb je ook verlichting nodig, er zijn namelijk geen keukenkastjes waaronder je verlichting kan plaatsen. Vaak heeft een kookeiland wel een afzuigkap. Hier zou je wel verlichting kunnen plaatsen. Alsnog hebben de meeste kookeilanden extra verlichting nodig, omdat het groot kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan spotjes of hanglampen. In deze blog kun je lezen wat voor hanglampen je in je keuken kan plaatsen. We beginnen bij de welbekende kroonluchter!

Kroonluchter

Als je een beetje van luxe houdt, klassieke luxe, dan is een kroonluchter echt iets voor jou. Een kroonluchter is als het ware ook een hanglamp, dit zal je keuken en zeer chique sfeer geven. Er zijn subtiele kroonluchters, maar je kunt ook over the top gaan als je daar van houdt. Maar deze hanglamp voor in de keuken zal nooit uit de mode raken.

kroonluchter in de keuken

Hanglampen

De werking van hanglampen is soortgelijk als dat van kroonluchters. Ze verlichten een deel van de keuken, maar niet alle hoeken zullen verlicht worden. De hanglampen kun je in dit geval ook over het aanrechtblad hangen bijvoorbeeld. Dit is het geval als er geen keukenkastjes hangen. Als er wel keukenkastjes hangen kun je het best de hanglamp in het midden van de keuken ophangen en onder de keukenkastjes nog verlichting toevoegen. Zo wordt het aanrechtblad helemaal verlicht.

Hoogte van de hanglamp bepalen

Hoe bepaal ik eigenlijk de hoogte van mijn hanglamp? Voor je een hanglamp gaat ophangen, moet je wel rekening houden met de hoogte van de hanglamp. Bepaal eerst aan wat voor soort materiaal je de hanglamp gaat ophangen. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Je kan je hanglamp aan een snoer hangen, als je een snoer gebruikt is het ook veel eenvoudiger om te hoogte aan te passen. Ook kun je hanglamp aan een ketting hangen, als je de hoogte van een ketting wilt aanpassen gaat dat ook eenvoudig. Hiervoor hoef je alleen maar schakels te verwijderen. Ook bestaat de mogelijkheid om je hanglamp aan een stand op te hangen, dit is wel wat moeilijker ook is het wat moeilijker om de hoogte aan te passen, maar het is zeker wel mogelijk en te doen! Als allerlaatst is er de mogelijkheid om de hanglamp met solide armatuur op te hangen. Dit is niet in te korten, wel is het mogelijk om te verlengen.

Hoe hoog je de hanglampen wilt hebben hangt uiteraard af aan de meubels die je in de keuken hebt staan, maar uiteraard ook aan je persoonlijke voorkeur. Als je een hoog plafond hebt, is er nergens om zorgen over te maken. Heb je lage plafonds? Zorg er dan voor dat je de hanglamp op een goede plek ophangt zodat het geen hindernis gaat vormen. Bij het ophangen van een hanglamp zorg er dan voor dat je ongeveer 1,60 meter aan de onderkant van de lamp overhoudt. Ook is het zeer stijlvol als je meerdere hanglampen naast elkaar ophangt. Als je een hanglamp wilt ophangen in de keuken moet je weten dat de mogelijkheden erg ruim zijn! Maak er gebruik van!