Zelf een bureau maken

We werken met zijn allen steeds meer thuis, de verwachting is dat we ook na COVID meer thuis zullen werken dan ervoor. Hiervoor is een goede werkplek voor thuis erg belangrijk. Natuurlijk moet het een comfortabele plek zijn waar je makkelijk acht uur per dag kan vertoeven, maar het oog wil ook wat. Zo’n saai bureau kan de sfeer toch aardig verpesten. Veel meubels moet je echt in de winkel kopen, maar een bureau is een perfect voorbeeld van een meubel dat je gerust zelf kan maken en stijlen. Hier vind je alle tips en stappen om een comfortabele, mooie en sfeervolle werkplek te creëren.

Stap 1: Maak een moodboard

Doe wat inspiratie op vis Pinterest of Instagram en maak een moodboard van hoe jouw perfecte thuiswerkplek eruit zou moeten zien. Denk hierbij aan kleuren, soorten bureaus en accessoires. Wil je het bijvoorbeeld lekker basic houden met rustige kleuren? Of wil je wat plantjes op en rond je bureau voor extra gezelligheid en zuurstof? Wil je een bureaulamp, een klok of wat fotolijstjes? Laat dit allemaal terugkomen in je moodboard, zo kan je gericht op zoek gaan naar jouw perfecte bureau en werkplek.

moodboard bureau maken

Stap 2: De plaats van je werkplek

Denk goed na over wat de plaats van je bureau wordt. Voldoende daglicht is allereerst belangrijk. Zo krijg je minder snel last van je ogen. Zet je werkplek bij voorkeur haaks op een raam zodat de zon niet in je gezicht en ook niet op je scherm schijnt. Kies bij voorkeur ook een rustige plek in je huis. Niet iedereen heeft een aparte werkkamer maar denk goed na, waar het rustig is op de tijden dat je werkt. Is dit de woonkamer, keuken of slaapkamer? Zorg dat je zo min mogelijk gestoord wordt door je partner, huisgenoten of kinderen tijdens je werk. Ook heb je genoeg ruimte nodig, bedenk dat ook wanneer je je werkplek uitkiest.

Bureau maken tips

Stap 3: Het bureau

Heb je zelf nog een oud bureau of een oude tafel of plank? Misschien kan je deze wel omtoveren tot een mooi bureau. Je kan er natuurlijk ook een scoren op marktplaats of de kringloop. Het belangrijkste is dat het bureau past bij de stijl van de rest van je huis. Als je woning minimalistisch is ingericht, waarom zou je dan een groot, donker bureau neerzetten? Zonde!

Wil je een oud bureau restylen? Hier volgen wat tips:

–   Bewerk het bureau zo min mogelijk. Een beetje schuren en een likje verf kunnen wonderen doen, maar een bureau reconstrueren is tijdrovend en het effect is vaak minimaal. Het bureau is niet voor niets gemaakt zoals het is!

–   Bedenk wat je mist. Een extra plankje of opbergruimte is met een paar plankjes makkelijk bij te maken, het is het makkelijkst als je dat als eerste doet zodat je het extra plankje mee kan stijlen of verven met de rest van het bureau.

–   Zorg dat het bureau de hoogte goed is. Van een te hoog of laag bureau kan je last krijgen van je nek, rug en schouders. Het is daarom echt belangrijk dat het bureau de goede hoogte is. Het beste is als je de stoel van je werkplek al hebt. Als je op je stoel zit, moeten je armen precies een hoek van 45 graden maken als je op je toetsenbord tikt. Een verstelbare bureaustoel is ook erg belangrijk voor een ergonomische werkplek.

Als je een oude plank of alleen een tafelblad hebt zonder poten kan je hier ook zeker wat mee! Een wandbureau kan ook erg charmant zijn. Met wat extra steunplanken monteer je deze direct aan je muur. Met onbewerkt hout, of met wat schuren en lakken krijg je een erg mooi effect.

bureau maken details

Stap 4: De aankleding en details van het bureau

Sommigen vinden het fijn om een rustige werkplek te hebben. Uit onderzoek blijkt dat dit ook belangrijk is. Een witte muur die niet volhangt met prikborden en foto’s heeft daarom de voorkeur. Een klein prikbord met wat foto’s of schilderijen en een to-do lijst kunnen de werkplek toch handig en gezellig maken. Kies dan voor neutrale kleuren zodat je niet te snel afgeleid wordt. Een aantal tips voor een handige en rustgevende aankleding van je thuiskantoor:

  Zorg voor voldoende lades of plankjes zodat je losse papiertjes en boeken makkelijk en overzichtelijk kunt opbergen.

  Kies voor rustige schilderijen die jij mooi vindt, dit kan rust geven als je even weg wil kijken van je scherm maar zorgt niet voor afleiding.

  Groepeer je spullen. Een pennenbakje is hier al een goed voorbeeld van. Zo voorkom je onbewust in de stress te raken als je bijvoorbeeld tijdens een meeting snel wat wil opschrijven en je pennen kwijt bent.

  Kies voor een kleine kamerplant op of naast je bureau die zorgt voor extra zuurstof. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar dient ook als een soort natuurlijke luchtverfrisser.

bureau aan muur

Stijl jouw bureau en werkplek precies zoals jij wil. Voor meer inspiratie en woontips voor jouw woning of kantoor, check onze andere blogs. Wekelijks verzamelen wij de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van interieur en design. Speciaal voor jou!