Kleine slaapkamer

Heb jij een kleine slaapkamer of studentenkamer? Dan is het belangrijk om je kamer zo in re richten dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte, zodat je maximaal comfort hebt en het er tegelijkertijd ook gezellig en mooi uitziet. Hiervoor moet je creatief met de ruimte omgaan. Deze blog zal je helpen je kleine slaapkamer optimaal in te richten met een aantal handige tips. Deze tips zullen ervoor zorgen dat de ruimte groter lijkt, dat de ruimte optimaal wordt benut en dat je makkelijk kan starten met het inrichten van de (kleine) slaapkamer van je dromen.

Benut de ruimte optimaal

Of de kamer klein is, wordt voornamelijk bepaald door de oppervlakte van de vloer. Maar ook hoogte speelt een rol. Als je een hoog plafond hebt lijkt (en is) de kamer ook groter. In een kleine kamer is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de hoogte in werkt. Denk aan wandplanken of zelfs een hoogslaper. Hoogslapers zijn niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen is dit een leuke creatieve oplossing. Kastjes aan de muur in plaats van op de grond zijn ook goede oplossingen.

Ruimte benutten kleine slaapkamer

Houd het rustig

Met zo min mogelijk spullen richt je een kleine slaapkamer het makkelijkst in. Bedenk dus goed wat noodzakelijk is om in je slaapkamer te plaatsen. Een kastje hier en een schilderijtje daar maakt het slordig en zo lijkt je kamer kleiner. Het lijkt dan alsof je alles in een kleine ruimte hebt gepropt. Gebruik ook geen behang met een druk patroon, dit kan onrust en slordigheid uitstralen. Houd het vooral ook rustig in kleur. Gebruik voor je kleine slaapkamer bij voorkeur lichte, neutrale kleuren. Donkere kleuren zorgen ervoor dat de ruimte kleiner lijkt. Vooral de kleuren van de muur en vloer doen veel met de ruimte. Onze tip is zowel een lichte muur als een lichte vloer te nemen. Voor de muur kun je kiezen voor wit of gebroken wit, voor de vloer kan je kiezen voor bijvoorbeeld hout of laminaat in een beige of licht grijze kleur. Wil je toch andere kleuren in je kleine slaapkamer terug laten komen, zoals blauw, groen of roze? Kies van voor kussens, posters, fotolijstjes of kaarsen in die kleur. Maar kies dan voor lichtblauw in plaats van donkerblauw. Dit zorgt voor een minimalistische stijl.

rustige kleine slaapkamer

Gebruik spiegels

Spiegels kunnen je kleine ruimte groter laten lijken. Vooral grote spiegels, van de vloer tot aan het plafond hebben een goed effect. Hierdoor lijkt je kleine slaapkamer een stuk groter! Dus heb je een stuk muur over? Plaats dan een zo groot mogelijke spiegel. Of kies voor een kledingkast met spiegels in de deuren.

kleine slaapkamer spiegel

Wees creatief met je bed

Zoals eerder benoemd, is een hoogslaper een creatieve oplossing om de ruimte van een kleine slaapkamer zo goed mogelijk te benutten. Als je kiest voor een bed op de grond, schuif het bed dan zo dicht mogelijk tegen de muur. Zorg dat je nog wat ruimte hebt om erlangs te lopen. Als het kan, kies dan voor een twijfelaar (1,60 meter breed) of een bed van 1,40 meter breed. Voor extra opbergruimte kies je een bedframe met lades onder het bed, aan een kant. Deze kan je dan openen waar je je pad open hebt gelaten. Door bijvoorbeeld 20 centimeter op je bed te besparen, heb je een loopoppervlakte gecreëerd of kan je een grote kledingkast kwijt. Het bed is waarschijnlijk het grootste object in je kamer. Als je een kleiner bed neemt heb je een minder krap en ongemakkelijk gevoel. Voor het oog is het fijn als de verhouding van je bed en andere meubels en accessoires goed overeenkomt. Het bed moet dus niet de hele kamer in beslag nemen.

handige plaats voor het bed

Opbergruimte

Opbergruimte is essentieel. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk opbergruimte creëert. Zo min mogelijk moet zichtbaar zijn in je kamer. Hoe meer spullen er zichtbaar zijn hoe rommeliger het lijkt. Berg daarom al je kleding en zoveel mogelijk andere spullen achter deuren. Als er geen grote kledingkast in je kamer past, moet je creatief zijn. Kies een bed met lades eronder, gebruik de hoogte van je kamer door kastjes aan de muur te hangen. Hangkastjes boven je bed of bouw ze als een boog om je bed heen.

opbergruimte in je slaapkamer

Maximaliseer de muur ruimte

Vind je het lastig om meubels voor je kleine slaapkamer te kiezen? Ga gericht op zoek met de volgende tips: meet goed op hoeveel muur ruimte je hebt en wat je precies wil plaatsen. En onthoud: less is more. Een lijstje of een schilderij is leuk, maar kies voor een of twee. Hang niet je hele muur vol met schilderijtjes. Kies voor vierkante of rechtlijnige meubels en accessoires voor aan de muur. Ronde of gebogen objecten nemen meer ruimte in beslag en laten het kleiner lijken. Zoals eerder aangegeven, hoge planken en kasten aan de muur zorgen voor een gemaximaliseerde muur ruimte en voldoende loopoppervlakte.

ruimtelijke indeling

Creëer door middel van deze tips je slaapkamer in je eigen stijl en wees creatief met de ruimte. Voor meer inspiratie en woontips voor jouw woning of kantoor, check onze andere blogs. Wekelijks verzamelen wij de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van interieur en design. Speciaal voor jou!