Materialen om je dak mee te isoleren

Materialen om je dak mee te isoleren

Je hebt veel verschillende materialen op de markt om je dak mee te isoleren. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien heeft de keuze van het materiaal invloed op de totale kosten van de isolatie.. In deze blog kun je meer lezen over deze voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken wanneer jij je dak wil gaan isoleren. 

Minerale wol

Minerale wol is een zacht isolatiemateriaal. Dit is in verschillende vormen op de markt. Het is relatief goedkoop materiaal maar heeft daarnaast wel akoestisch en thermisch een goede prijs-kwaliteit verhouding. Een vorm van minerale wol is glaswol. Dit is een goedkoop materiaal wat goed samengedrukt kan worden. Het kan daardoor makkelijk tussen kepers op het dak geplaatst worden. Rotswol is een andere vorm van minerale wol, die akoestisch gezien nog iets beter is. Wanneer je veel kleine kiertjes hebt die geïsoleerd moeten worden, kan je kiezen voor een gespoten isolatievorm zoals gespoten glaswol. Het voordeel van inblaasisolatie is dat het makkelijk geplaatst kan worden en het het risico op koudebruggen vermindert. Minerale wol is het best toepasbaar bij isolatie van schuine daken en zoldervloeren. 

Kunststof isolatie

Kunststof isolatie zijn harde isolatiematerialen, vaak in de vorm van isolatieplaten. Deze materialen zijn vaak erg goed bestand tegen vocht en zijn thermisch ook van goede kwaliteit. Helaas heeft kunststof isolatie wel een iets minder goede akoestische waarde, waardoor het wel minder geluid weert dan bijvoorbeeld minerale wol. De isolatieplaten van kunststof zijn vaak groot van afmeting, en worden gemaakt uit PIR, PUR, XPS of EPS. Het voordeel van kunststof isolatieplaten is dat je ze minder dik hoeft te plaatsen om dezelfde isolatiewaarde te krijgen als bijvoorbeeld minerale wol. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor isolatieschuim in plaats van isolatieplaten. Dit is meestal gemaakt van PUR-schuim. Hiermee kun je goed kleine gaatjes opvullen, waardoor je een goed aansluitende isolatielaag creëert. Kunststof isolatie is geschikt voor alle soorten isolatie, dus zowel voor schuine daken als voor zoldervloeren, maar ook als je aan plat dak wil isoleren.

Milieuvriendelijke isolatie

Ten slotte kan je ook nog kiezen voor een meer ecologisch verantwoorde variant van dakisolatie. Deze materialen worden gemaakt van ecologisch materiaal dat geen schadelijke stoffen voor het milieu bevat. Deze variant van isolatie is vaak wel wat prijziger. Ecologische materialen zijn bijvoorbeeld schapenwol, houtwol, kurk, hennep of papiervlokken. Deze materialen kun je niet gebruiken als je een plat dak wil isoleren. Wel is het geschikt voor de isolatie van schuine daken en zoldervloeren.