Fotowand maken

Een van de grootste trends op dit moment is een fotowand, ook wel een gallery wall genoemd. Met een fotowand kan je erg creatief zijn en maak je van je muur een echte eyecatcher. Houd je van interieur? Dan vind je hier wat tips en inspiratie om een toffe fotowand te creëren. Geef er vooral je eigen draai aan!

Kies de lijsten die passen bij jouw interieur

Als eerste ga je op zoek naar de lijsten. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde maten lijsten te nemen of verschillende maten. Daarnaast is ook de kleur van de lijsten van belang voor een mooie fotowand. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor gouden of zwarte lijsten, maar dit moet natuurlijk wel passen bij de rest van je interieur. Daarnaast kun je natuurlijk allemaal dezelfde soort lijsten kiezen, maar voor een speels effect kun je ook voor verschillende soorten lijsten kiezen. Kies bijvoorbeeld een lijst met een gladde rand, een lijst met een geribbelde rand en een lijst met een sierlijke rand. Deze kan je dan bijvoorbeeld verven in dezelfde kleur en is het toch een geheel.

passende fotowanden voor je interieur

Verschillende maten lijsten

Je kunt ervoor kiezen om alleen hele grote lijsten te nemen, maar je kunt ze ook afwisselen met wat kleinere maten. Kies bijvoorbeeld drie of vier maten, klein, middel en groot en wissel deze af. Kijk eerst op internet naar wat inspiratie en kijk of dit op jouw muur past.

Compositie van de lijsten

De lijsten kun je op verschillende manieren ophangen. Denk bijvoorbeeld aan drie grote lijsten parallel naast elkaar, diagonaal van linksboven naar rechtsonder, of hussel de lijsten door elkaar. Leg de lijsten eerst op de grond zoals je ze uiteindelijk op je muur wil hebben voordat je gaatjes in de muur laat boren. Meet ook op hoeveel ruimte je tussen de lijstjes wilt hebben. Je wilt ze niet te dicht op elkaar hangen, vooral niet als je een groot oppervlakte te vullen hebt.

fotowand compositie

Kleuren van de lijsten en de posters

De kleuren van de lijsten heb je aangepast op de rest van jouw interieur, nu de posters zelf nog. Kies je voor gekleurde lijsten met zwart-witte of sepia posters op jouw fotowand? Of juist andersom? Het is leuk als je kleuren van je interieur of de achterwand terug laat komen in de posters. Heb je bijvoorbeeld blauwe kussentjes of zelfs een blauwe muur? Deze kleuren kun je mooi terug laten komen in de posters die je kiest. Ook kun je spelen door bijvoorbeeld posters met beelden te mixen met posters met teksten. Er zijn veel website die speciaal voor dit doeleinde posters aanbieden. Als je de afmetingen van de lijsten hebt, kun je kiezen om ze helemaal te vullen met je poster, of om een witte rand te laten tussen de poster en de lijst, wat zorgt voor een rustiger effect. Kies dan een kleinere maat poster. Dit kan je natuurlijk ook afwisselen per poster.

Maak je fotowand persoonlijk

Het leuke van zo’n fotowand is dat je er je eigen draai kan geven, door de posters die je kiest. Kies posters die passen bij jouw leven en jouw huis. Kies bijvoorbeeld posters van jouw favoriete vakantiebestemming, merk of acteur. Mix deze met neutrale beelden van bloemen, marmer of de natuur. Zo heb je vrij makkelijk je muur gevuld met je eigen gekozen elementen.