Soorten tapijt

Overweeg je een tapijt te kopen voor in je woning? Een tapijt zal de gehele sfeer in je woning in één handomdraai veranderen. Wil jij ook zo een gezellige sfeer, maar weet je nog niet wat voor een tapijt je aan wilt schaffen? In deze blog kun je de leukste soorten tapijten bekijken! Dankzij deze blog zal je gegarandeerd je keuze veel makkelijker maken. Een tapijt kan je overal in je woning plaatsen. De woonkamer is een veel voorkomende plek voor een tapijt. Je woonkamer zal niet alleen gezelliger ogen, maar het tapijt zal je woonkamer ook verwarmen. Vooral als je laminaat of tegels in je woonkamer hebt. Laminaat en tegels zonder vloerverwarming kunnen erg koud zijn voor de voeten.

De perfecte oplossing hiervoor is een tapijt, of een vloerverwarming maar een tapijt is de modieuze en budget proof oplossing hiervoor. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de woonkamer, maar ook voor de slaapkamer. Een tapijt zal erg gunstig zijn in je slaapkamer, vooral in de winter. Als je wakker wordt op een koude ochtend, hoef je niet meer op de koude vloer te lopen om de badkamer te bereiken. Een warme, zachte tapijt zal je voeten omhelzen en je ochtend veel aangenamer maken! Tenzij je een liefhebber bent van de kou natuurlijk. Een tapijt is ook erg handig om op je trap te plaatsen, dit zal als het ware een anti-slip werking hebben. Zet een tapijt in je hal als je thuis komt, dit zal een aangename sfeer geven en je bezoekers een heerlijk welkomstgevoel geven.

tapijt structuur

Denk je er aan om een tapijt in je tuin te zetten maar denk je dat een tapijt voor buiten te gek voor woorden is? Dan heb je het mis! Een tuin tapijt is een zeer handige accessoire die in veel tuinen wordt gebruikt. Dus ook jij kan het gerust aanschaffen. Als je er aan denkt om een normale tapijt in je tuin te plaatsen, moet je het niet doet. De weersomstandigheden zullen het tapijt aantasten. Je kan dit natuurlijk wel doen als je niet meer van plan bent om het tapijt te gebruiken. De tapijten die in je woonkamer geplaatst worden, zijn vaak niet geschikt om in de tuin te plaatsen als je wilt dat het mooi behouden wordt. Denk maar aan de invloeden van buitenaf zoals regen, blootstelling aan de zon en wind die stofdeeltjes meeneemt.

Er bestaan daarom verschillende soorten tapijten die je in de tuin kan plaatsen. In deze blog kun je lezen over alle soorten tapijten die je in de tuin kan plaatsen. Met soorten bedoelen wij de verschillende structuren en de bijbehorende kenmerken, voor- en nadelen, uitstraling en toepassingen.

Waarom is tapijt structuur belangrijk?

Het is natuurlijk logisch dat je wilt dat je tuin tapijt zo lang mogelijk meegaat en daadwerkelijk mooi blijft. Het moet passen bij je leefstijl, bij je smaak en bij je woning uiteraard.

soorten tapijten vergelijken

Verschillende tapijt structuren

Voor iedere smaak en situatie is er een bepaalde tapijt structuur die er perfect bij past. Met de structuur wordt de bovenkant van het tapijt bedoeld. De structuur hangt af van de vorm, dichtheid, dikte, en het materiaal.

Bouclé tapijt

Een Bouclé tapijt is een tapijt waarbij de poollussen van gelijke of ongelijke hoogte in elkaar zijn gedraaid en zo het poolmateriaal vormen. We spreken van geschoren bouclé of een hoog/laag structuur als de polen van ongelijke hoogte zijn. De top van de hoge lussen is als het ware doorgesneden, hierdoor kunnen afwisselende patronen en een reliëf ontstaan. De voordeel hiervan is dat het minder hard slijt, en het heeft daardoor een langere levensduur. Het is ook gemakkelijk schoon te houden waardoor het erg geschikt is voor trappen, gangen en werkkamers. Dit tapijt is minder geschikt voor huisdieren, dit komt door de lussen. Ook voelt een bouclé tapijt harder aan dan een hoogpolig tapijt.

Moquette tapijt

Een moquette tapijt heeft lussen waarbij de polen tijdens het productieproces van weven of tuften zij doorgesneden. De toppen zijn afgesneden, dit geeft de vloerbedekking een gladde en egale uitstraling. De garens lijken daardoor net lange haren die rechtop staan. De voordeel van dit hoogpolig tapijt is dat het een warme en elegante uitstraling heeft. Het heeft wel goed onderhoud nodig door te stofzuigen. De warme en elegante uitstraling maakt dit tapijt erg geschikt voor in de slaapkamer.

Velours tapijt

Een velours tapijt lijkt qua structuur veel op een moquette tapijt. Het verschil zit hem in de hoogte waarin de lussen zijn doorgesneden. Bij velours zijn deze lager uitgesneden. De dichtheid van de polen zijn hoger waardoor de structuur steviger lijkt. Het tapijt is gemaakt van fijn vezelmateriaal waardoor het tapijt oppervlak een fluwelige uitstraling heeft. Een velours tapijt geeft een luxe, warme en rijke uitstraling. Uitstekend voor in de slaapkamer of de woonkamer.

Frisé tapijt

Een frisé tapijt is een hoogpolig tapijt, waarbij de polen zijn doorgesneden. De garens zijn in elkaar gedraaid waardoor deze niet overeind staan, maar krullen. Dit zorgt voor een levendig effect. Je laat ook voetstappen achter als je er overheen stapt. Dit voelt zachter aan en het lijkt minder snel vies. Een frisé is een slimme keuze bij allergieën, het heeft ook veel onderhoud nodig. Dit tapijt is geschikt voor woon- en slaapkamers.

Shag tapijt

Een shag tapijt is en hoogpolig tapijt. Deze lijkt er op een frisé tapijt. De polen zijn doorgesneden en de garens zijn in elkaar gedraaid. Een shag tapijt heeft een warrige en levendige uitstraling, doordat de polen lang zijn. Deze tapijten nemen wel veel vuil op, het heeft daardoor meer moeite nodig voor onderhoud en schoonmaak. Geschikt voor slaap- en woonkamer.

Saxony tapijt

Een saxony vloerbedekking is gemaakt van meerdere garens die in elkaar zijn gedraaid. Een saxony tapijt geeft daardoor een vol, luxe en elegant karakter. Zelfs levendiger dan frise. Er kunnen wel voetafdrukken achterblijven. Als je je kamer en luxere sfeer wilt geven, zonder teveel overheersing, dan is de saxony tapijt de perfecte oplossing. Ook voor huisdieren is deze geschikt.